Mustaa lippua on tiettävästi käytetty ensimmäistä kertaa Rheimsissä, Ranskassa, vuonna 1831 työttömien toimeenpanemassa Työtä tai kuolema -mielenosoituksessa. Mustan lipun historia vallankumouksellisena symbolina saattaa ulottua tätäkin pitemmälle. Esimerkiksi taaborilaiset, jotka muodostivat radikaalin Vapaa Henki -ryhmän 1400-luvun alun Tsekkoslovakiassa, kantoivat tunnuksenaan lippua, johon oli kuvattu pieni punainen ehtoolliskalkki mustalla pohjalla. Mustia lippuja käytettiin perimätiedon mukaan myös Saksan talonpoikaissodissa v. 1525. Ja tietysti merirosvot ovat jo kauan heilutelleet Jolly Rogeria, mustaa lippua, johon on kuvattuna pääkallo ja ristiin asetetut sääriluut.

Anarkistien on kiittäminen Louise Micheliä, joka nosti mustan lipun maaliskuun 9. päivänä, 1883. Sen jälkeen musta lippu on ollut erityisesti anarkistisen vallankumouksen symboli. Punamusta lippu sai alkunsa Espanjan CNT:ssä 1900-luvun alussa ja sitä käytettiin jatkuvasti Espanjan sisällissodan aikana. CNT oli (on! toim. huom.) anarkosyndikalistinen ryhmä ja tahtoi siksi symbolisesti ilmaista anarkistisen unionin ( musta väri) ja työväenliikkeen ( punainen väri) yhteyden.

Anarkistisia ja radikaaleja liikkeitä, jotka ovat käyttäneet mustaa lippua tunnuksenaan:

mahnovistit, Ukrainan anarkistit, jotka toimivat aktiivisesti 1900-luvun alussa, käyttivät mustaa lippua “Maata ja Vapaus!” -tekstillä varustettuna (venäjänkielisellä tietysti)
Emilio Zapata, meksikolainen vallankumouksellinen, käytti mustaa lippua, johon oli kuvattu pääkallo & sääriluut & Pyhä Neitsyt Maria -- lipussa esiintyi myös “Maata & Vapaus” - slogan (Tierra y Libertad)
nykypäivän zapatistat käyttävät satunnaisesti mustaa lippua, jossa punaisella kirjaimet EZLN
mustat liput liehuivat myös massivisen, opiskelijoiden ja työläisten aikaansaaman Pariisin kansannousun aikana toukokuussa 1968.
ja tietysti anarkistit kautta maailman tämän tästä heiluttavat mustaa lippua.